Pitney Bowes

Den danske PB Software blog

Jordartskort fra GEUS

by Peter Horsbøll Møller | 23. February 2018 | Ingen kommentarer

I midten af januar 2018 gjorde GEUS deres jordartskort tilgængelige ganske gratis fra deres hjemmeside. Du kan læse mere om frigivelsen og kortet i artiklen Digitale jordartskort fra GEUS er nu gratis.

Hente data

Via deres WebShop kan du bestille kortet til download i henholdsvis 1:25.000 og 1:200.000. Husk at du skal oprette dig som bruge på WebShoppen først.

GEUS WebShop

Du vil modtage en e-mail når dine bestilte data er klar til download. Selve downloaden foretages via oversigten over dine ordre på WebShoppen. Filen med Jordartskortet i 1:25.000 i MapInfo-format, fylder ca. 90 MB

Download-filen og pak den ud. Og pak efterfølgende også filen med jordartskortet ud i en ønsket mappe. Zip-filen indeholder en række MapInfo-tabeller og nogle dokumenter, der beskriver kortet. Derudover er der også et arbejdsområde, som åbner jordartskortet med en tilpasset tematisering.

Jordartskort filer

Samle data i én tabel

Når du åbner arbejdsområdet, vil du hurtigt opdage at det kun åbner én af de fire tabeller, nemlig Øst-udgaven.

Jordart25000 Workspace

For at få et landsdækkende kort, vil jeg anbefale at du åbner de resterende tre tabeller og tilføjer disse til øst-tabellen, som er åbnet under et alias, jordart. Når du åbner de andre tre tabeller, behøver du ikke tilføje dem til kortet. Åbn dem uden visning.

Vælg fanebladet TABLE (TABEL på dansk), klik på værktøjet Append Rows (Tilføj rækker på dansk) og vælg nu at tilføje tabellen jordart25000_midt til tabellen jordart. Gentag dette for jordart25000_nord og jordart25000_syd. Gem ændringer til tabellen jordart.

Append Tables

Nu har du et jordartskort for hele Danmark.

Jordartskort for hele DK

Jordartsbeskrivelser og perioder

Hvis du åbner jordartstabellen i et listevindue, vil du se at de beskrivende tekster fra signaturforklaringen ikke er knyttet på de enkelte poster i tabellen. Posterne indeholder kun den kort jordartskode.

Hugo Hviid Sørensen fra Museum Vestsjælland har dog lavet en liste med disse jordartskoder og deres tilsvarende beskrivende tekster. Jeg har udvidet denne liste med jordarternes gruppering/periode. Dermed bliver det muligt at berige dit jordartskort med disse informationer, hvis du ønsker det.

TSYM Beskrivelse

Den nemmeste måde at koble disse beskrivelser på dit jordartskort, er ved at lave en forespørgsel, som sammenkobler de to tabeller via et join.

Join Jordartskort med Beskrivelser

Hent:

Efterfølgende gemmer du resultatet af denne forespørgsel som en ny tabel, f.eks. Jordart25000_dk. Luk nu tabellen jordart og omdøb din nye tabel, så den overskriver filen jordart25000_oest. Luk nu alt og åbn så arbejdsområdet igen.

Alternativt kan du anvende tabellen, som du gemte ovenfor i dit arbejdsområde ved at gemme den i samme mappe, som de leverede jordarts-tabeller og blot tilpasse arbejdsområdet i en teksteditor til at åbne denne tabel i stedet for jordart25000_oest.

Ret denne linje:

Open Table "jordart25000_oest" As jordart Interactive

til:

Open Table "jordart25000_dk" As jordart Interactive

Info-værktøj, forespørgsler og tematiseringer

Når du nu bruger Info-værktøjet på et område, vil du se såvel beskrivelse som periode for området.

Ny jordartstable med beskrivelser

Ligeledes vil du nu også kunne anvende MapInfo Pro’s forskellige værktøjer til f.eks. at lave forespørgsler på såvel jordartskoden, beskrivelsen og perioden, hvis du har behov for dette, og f.eks. tematisere datasættet på perioden i stedet for jordartskoden.

Please observe our community guidelines when posting comments.

This blog is hosted by Pitney Bowes Inc. By using this blog you agree that you are solely responsible for any comment you post to the Blog and you agree to abide and be bound by the Pitney Bowes TERMS OF USE.

Please stay on topic. We may redirect certain submissions if they are better handled through another channel such as customer service. With regard to the content of any submissions you make through this Blog, you agree to remain solely responsible and agree to not submit materials that are unlawful, defamatory, abusive or obscene. You also agree that you will not submit anything to this Blog that violates any right of a third party, including copyright, trademark, privacy or other personal or proprietary rights.

Pitney Bowes reserves the right to terminate your ability to use and/or submit posts to this Blog. Pitney Bowes may not review all postings and is not responsible for comments posted on this Blog. Pitney Bowes nevertheless retains the right to not post, edit a posting or to remove any postings in its sole and absolute discretion.